CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, January 16, 2009

Sistem Yang Outdated dan Staff Yang Careless

Ni la satu2 nyer panggilan yg paling sesuai utk aku gelarkan pd staff Kewangan kat temp aku belajar.. Aku mmg mengalami masalah dgn diaorg ni setiap semester ok.. Setiap kali aku nk settle kn psl yuran, n setiap kali aku nk mntk statement utk byr yuran, mmg benda yg hampir same jd kat aku.. Bkn aku sorang tau, tp rmai lg students lain yg jd mangsa org2 yg sengal ni..
Ari 2, 15hb Jan 2009 aku pg la Chancellery sbb nk amik borang utk wat proposal utk subject theater aku. Lps dh amik aku nyer borang 2,aku pg la singgah kat unit kewangan kjp. Tujuan utama aku nk tanyer nape yuran aku dlm internet still ader tunggakan RM670 lg. Sedangkan sem lps aku dh settlekan semua yuran aku. Aku pg la tnyer kat slh 1 kaunter yg ader kat ctu.
Aku: Akak sy nk check psl sy nyer yuran blh tk?? Nk check nape ader tunggakan lg. Blh tk? Lps 2,sy nk amik statement skali.
Staff: Ermmm... Statement tk leh amik lg. Tp kalu setakat nk check psl yuran 2,blh la...
Aku: Apesal tk leh amik statement plak?
Staff: Bln 3 br blh amik dik..
Aku: Ok.. So, sy check psl yuran jer la..
Staff: k,adik nyer hutang RM570.
Aku: Haaaaa???? RM570? Apersal dlm internet sy check sy nyer balance ader lg RM670??
Staff: Owhhh.. Kat internet 2, tk update lg dik
Aku: abis 2, sem lps, sy ader settle kn semua yuran sy, n staff yg lyn sy 2, dh siap initial yg sy mmg tk der hutang, apersal plak tiba2 sem ni ader hutang plak??
Staff: kjp ae,akak bg kat abg 2, (smbil menunding jari kat sorang mamat kat dlm kewangan 2) biar dier tlg check
Aku: Ok..
Ader la dlm 25min dier check aku nyer statement,lps 2, mamat 2 panggil aku, "dik meh cni kjp"
Aku: so,mcm mane bang?
Staff: k,adik mmg der hutang lagi ni, RM570.
Aku: Aku rilex lg ni. Aku tnyer la dr mane bang hutang sy ni? padahal sy dh settle semua hutang sy dr sem lps lg..
Staff: K,awk ader hutang kat cni.. Akak yg kirakan utk hutang awk ni, t'silap kira..
Aku: Makkkkk aiiiiiiiii sng nyer b'ckp..Abg double check skrgg
Smbil amik calculator, staff 2 pun kira.. Yess!! mmg diaorg kira pakai calculator ok..betapa sengal nyer sistem diaorg ni..
Abg: K, mmg akak ni, dh silap kira skrg.
Aku: Laaaaaa.. Aper hal plak blh jd mcm 2??
Staff: Adik,kita ni manusia tk pernah sunyi dr buat silap.. Lain la kalu kitaorg ni machine..
Aku: Bang, dh la kat internet korang update slh, tk kn la kira sendiri pun blh slh.. Ni bkn tersilap kira ni, tp mmg tk pandai kira..Jawapan dier, aku rase mcm Gamp**g.. Ni antara jwpn org yg tk nk mengaku slh sendiri.. dh la 2, tk reti plak nk mntk maaf.. Bull dog nyer staff kewangan..
aku teruskan b'tekak dgn staff2 kat ctu, smpi aku puas ati sbb berjaya menyakitkan hati diaorg mcm mane diaorg skitkan hati aku td..Mcm mane aku tau diaorg skit ati???
sbb aku terdgr mamat yg perasan bgus 2 ckp, wehh, ko lyn arr bdk ni.. Geram plak aku tgk.. Nnti tk psl2 kna tumbuk plak... Dey!!! Ko ingt aku takut ker?? Kalau setakat ko 2, ayah aku blh jentik je la.. lalalalla... Al-Kisah nyer, aku b'jaya buat diaorg say sori n even worst, aku berjaya buat diaorg missed diaorg nyer lunch. Haaahhhhh!! Mmg aku puas ati ok. Ni mmg setimpal la sbb dulu korang pernah hilangkan statement n semua receipt original aku.. Ni semua sbb t'lalu percaya kat org2 sengal kat pej kewangan la ni.. Lps aku dh puas ati, aku pun decide nk blik.. Lps diaorg bg aper yg aku nk, n lps mamat yg perasan bagus 2, initial kat statement aku, aku trus buat keputusan utk blik ke rumah.. Lalalalalalaalalla.. Hati aku pun dh senang, sbb dpt sshkn diaorg.. Ok la.. Till we meet again =) Bye.. its me, ili.. Assalamualaikum..

3 comments:

Bond De Great said...

hahahahahaa....padan muka diaorng....mmg bengong pun...ader ker kira pakai calculator...pakai sistem kan boleh..buat malu jer..nama jer universiti..tapi sistem mcm sekolah...mamat tu sound ayg mcm tu ker..kalau b..b bawak ke atas benda ni...biar dia tahu langit tu tinggi ker rendah...

Sir Hanif Abd Nasir said...

management unisel ni stiap sem buat keje cmtu.. xde improvement.. aku dah almost 4thn kt unisel ni, bkn nye lg elok pngurusan, lg truk ada la..
klau nk duit kte cpat je, tp if kte nk mnta tgguh or nk byar lwt skit, ada je notis dkluarkan.. siap ugut xnk bg slip exam..
sistem diorg pn lmbab.. kt tmpat len pkai no, tp kt sni kna Q up lg.. mcm zaman dolu2.. lembab..

Sir Hanif Abd Nasir said...

ili kena tag.. visit my blog..